حق آموزش و اشتغال نقطه ثقل مطالبات زنان
اعضای کانونهای زنان بازرگان سراسر کشور با حضور در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران به ارائه گزارش از عملکرد خود و هماندیشی در باب توسعه حضور زنان در فعالیتهای اقتصادی کشور پرداختند.
نخستین نشست هماندیشی کانونهای زنان بازرگان سراسر کشور که به همت کانون زنان بازرگان استان تهران در اتاق بازرگانی تهران برپا شد، با حضور معاون حقوقی رئیسجمهور و نمایندگانی از مجلس شورای اسلامی و شورای شهر تهران به محلی برای بررسی چگونگی توسعه حضور و نقشآفرینی زنان در حوزه اقتصاد بدل شد. نشستی که لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیسجمهور از ضرورت حضور زنان آموزشدیده در دانشگاهها در فعالیتهای اقتصادی و دریافت فرصتهای شغلی گفت و پروانه مافی از توجه مجلس به ردیفهای بودجهای که به مساله توسعه اشتغال زنان و نقشآفرینی آنها میپردازد.
در این نشست که اعضای کانونهای زنان بازرگان از شهرها و استانهای مختلف کشور حضور داشتند، مسائلی چون راهکارهای برونرفت از تحریمها و تقویت تعامل کانون با دیگر تشکلهای ملی و استانی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و روسای کانونهای ۲۰گانه سراسر کشور، گزارش عملکرد خود را نیز ارائه کردند.
در ابتدای این گردهمایی سراسر، سیدهفاطمه مقیمی، رییس کانون زنان بازرگان ایران و عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی تهران، طی سخنانی از اثرات تقویت مشارکت اقتصادی زنان سخن گفت و اینکه افزایش مشارکت زنان به توسعه بخش خصوصی و بهبود رشد اقتصادی کشور منجر میشود.
او در ادامه، گزارش عملکرد کانون زنان بازرگان استان تهران در سال جاری را نیز برای حاضران تشریح کرد. مقیمی با اشاره به اینکه مجمع کانون زنان بازرگان استان تهران هر دو سال یکبار برگزار و هیات مدیره این کانون نیز به مدت دو سال انتخاب میشود، گفت: انتخابات کانون زنان بازرگان تهران ۲۹ اردیبهشت ماه امسال با حضور بیش از ۶۰ نفر از زنان کارآفرین در محل اتاق بازرگانی تهران برگزار و اعضای هیات مدیره این کانون انتخاب شدند.
وی تشکیل کمیسیونهای تخصصی در حوزههای کشاورزی، حقوقی و بازرگانی را از دیگر اقدامات کانون زنان بازرگان تهران عنوان کرد و افزود: طی سال جاری، چندین بازدید از مراکز علمی، فناوری و تکنولوژی توسط کانون زنان بازرگان استان تهران صورت گرفته و اعضای این کانون و بانوان فعال در حوزههای اقتصادی با موضوعات مرتبط با تجاری سازی کسب وکارهای نو آشنا شدند.
کمک به راهاندازی کانونهای استانی از دیگر برنامههای کانون زنان بازرگان استان تهران است که مقیمی به آن اشاره کرد و در همین رابطه، خاطرنشان کرد که طی سال جاری کانون زنان بازرگان استان قزوین نیز راهاندازی شده است.
برپایی جلسات اتاقهای فکر از دیگر رسالتهای کانون زنان بازرگان استان تهران است که به گفته رییس هیات مدیره این کانون، طی ۹ سال اخیر نشستهای آن به طور مرتب برگزار شده و در آن، ایدههای نو در کسبوکار معرفی و مورد همفکری فعالان اقتصادی قرار میگیرد.
عضو هیات رییسه اتاق تهران همچنین به برگزاری همایشهای مرتبط با حوزههای اقتصاد و کسبوکار در سایر استانهای کشور اشاره کرد و افزود: کانون زنان بازرگان استان تهران طی سال جاری موفق شد چندین همایش اقتصادی با مشارکت دانشگاههای صنعتی شریف، تهران، امیرکبیر و الزهرا برگزار کند.
نقش موثر تشکلها در کاهش فشار تحریمها
در ادامه این جلسه، نادر سیف، معاونت تشکلهای اتاق ایران با بیان اینکه اقدامات خوبی در کانون ملی و استانی زنان بازرگان انجام گرفته است، ادامه داد: البته به نظر میرسد این کانون، نهاد نوپایی است و اقدامات بسیاری برای انجام دارد. حال آنکه انتقادات سازنده و مصلحانه میتواند به تعالی این تشکل کمک کند.
او با اشاره به اینکه تشکلها عموما برای افزایش مطلوبیتها، تقویت نقش میانجیگری، چانهزنی برای کسب مطالبات مشروع از دولت و ارتباط موثر با نهادهای خصوصی و دولتی نیازمند یک سری شاخصها هستند، درباره این شاخصها گفت: حکمرانی خوب زیربنای یک تشکل بوده و به اداره مطلوب تشکل اطلاق میشود. در عین حال، برخورداری از استراتژی، برخورداری از یک رهبری چابک و نحوه تامین مالی و توسعه عضویت از جمله شاخصهای حائز اهمیت در یک تشکل است. همچنین تقویت نقش تنظیمگری، تعامل باحاکمیت و شناسایی تشکلهای متناظر و ارتباط با آنها به عنوان نقاط قوت تشکلها تلقی میشود.
سیف در ادامه گفت: پس از ابلاغ قانون بهبود مستمر فضای کسبوکار در حوزه تشکلها اقدامات موثری صورت گرفته و در پنج الی شش سال گذشته، تشکلهای ملی و استانی به شکل کمی و کیفی توسعه پیدا کردهاند. به طوری که طی دو سال گذشته حدود ۸۰ تشکل استانی تشکیل شده است.
او سپس با اشاره به یکی از اهداف این نشست، مبنی بر هماندیشی در مورد راهکارهای برونرفت از تحریمها، گفت: با توجه به شرایط بحرانی کشور، اتفاقا تشکلها بسیار میتوانند اثرگذار باشند. به این دلیل که بنگاههای کوچک و متوسط در شمول تحریمها قرار ندارند و این نوع بنگاهها به عضویت تشکلها در میآیند. بر این اساس، تشکلها میتوانند با شناسایی تشکلهای متناظر خود در سطح بینالمللی، انعقاد تفاهمنامه همکاری با آنها، معرفی اعضای خود به این تشکلها و تبادل هیاتها از فشار تحریمها بکاهند.
او افزود: هدف دیگر این همایش، تعامل با تشکلهای ملی و استانی است. البته در سطح تشکلهای ملی، شاهد برخی اختلافات هستیم که این اختلافات عمدتا به اختلافات شخصی بازمیگردد. در اتاق بازرگانی برای کاهش این اختلافات تدابیری اندیشیده شده است اما تا زمانی که این باور در تشکلها شکل نگیرد که هدف کار تشکلی چیست، این مشکلات همچنان پابرجا خواهد بود. لازم است تشکلهای استانی در امور خود با تشکلهای ملی و بالادست خود هماهنگ باشند و تشکلهای ملی نیز مشارکتجویانه رفتار کنند.
نظرات