تقویت کارآفرینی و ایجاد کسب وکار زنان استان ایلام رویکرد انگیزشی
زنان ایران که نیمی از جمعیت کشور را تشکیل میدهند، در عرصه های گوناگون اقتصادی ، سیاسی ،اجتماعی وفرهنگی نقشهای متفاوتی را ایفا میکنند. با این همه به استناد آمار و ارقام سهم آنان در عرصه اقتصادی بسیار پایین تر از ظرفیت های بالفعلشان است.
نگاهی به تاریخ ایلام و بافت فرهنگی عشایری و سنتی نشان میدهد که ساکنان آن از طریق دامپروری و کشاورزی امرار معاش میکردند و زنان در آن بستر دارای نقش اقتصادی فعال بوده و پا به پای مردان به فعالیت اشتغال داشتند و به همین واسطه از موقعیت اجتماعی و منزلت برخوردار بودند. این درحالی ست که با گذر ایام نه تنها نقش اقتصادی آنان کمرنگ شده است بلکه تمایل به کسب وکار و استقلال اقتصادی نیز کاهش یافته است.
طبق آمار سازمان برنامه وبودجه استان ایلام، ۴۹درصد از جمعیت استان را زنان تشکیل می دهند درحالیکه نرخ مشارکت اقتصادی زنان در همین سال ۱۵ درصد است که نشان می دهد ۷۵ درصد از زنان در سن کار استان ایلام ، تقاضایی برای اشتغال ندارند. روند کاهشی نرخ مشارکت اقتصادی زنان در استان ایلام که هم در شهر و هم در روستا اتفاق افتاده است، به مثابه زنگ خطری برای توسعه پایدار این استان طی سالهای آتی به شمار می آید.
صاحبنظران حوزه کسب وکار عواملی چون ناامیدی از یافتن کار، محدودیت های فرهنگی، نقش های سنتی زنانه و مسیٔولیت های خانوادگی و افسردگی را عامل کاهش نرخ مشارکت اقتصادی زنان معرفی می کنند. بر این اساس ایجاد انگیزه و تقویت باورهای زنان در زمینه استقلال اقتصادی میتواند نقش مهمی در افزایش مشارکت اقتصادی و بازگشت به جایگاه تاریخی زنان ایلامی داشته باشد.
مطالعه تجربه زنان کارآفرین وصاحب کسب وکار به عنوان الگوهای نقش و گروههای هنجارفرست، میتوانددر شناسایی الگوهای مشارکت اقتصادی جامعه زنان نقش مهمی ایفا کنند.
هدف این پژوهش شناسایی انگیزه های زنان کارآفرین وصاحب کسب وکار در استان ایلام با هدف ارایه توصیه هایی در خصوص افزایش مشارکت اقتصادی زنان در این استان است. روش تحقیق روایتی و مبتنی بر تحلیل روایت ۹ بانوی کارآفرین استان ایلام است که تجربه زیسته کارآفرینی خود را در قالب مصاحبه های عمیق ارایه کردند. نتایج تحقیق نشان داد که شش مقوله مهم انگیزشی عبارتند از: ناسازگاری با وضعیت موجود و گریز از تقدیرگرایی، تکانه ها (رویدادهای حیاتی زندگی)، نگرانی از آینده، الگوهای بیرونی، خودآگاهی تاریخی ، بهره گیری از منابع گوناگون.
با شناسایی الویتهای انگیزشی توصیه های سیاستی جهت ترغیب زنان ایلام به مشارکت اقتصادی مبتنی بر الگوهای کارآفرینی و ایجاد کسب و کار ارایه خواهد شد.
این مقاله روز سه شنبه ۱۴ آبان ماه در همایش زن در گستره فرهنگ وتمدن عیلام تا ایلام ارائه شد.
نظرات