کابینا مجری کارگاه-اردوی سواد رسانهای برای کودکان و نوجوانان
کابینا (کانون بچههای نواندیش) یک مؤسسۀ تازه تأسیس است که تاکنون به برگزاری دورهها، کارگاهها و تورهای آموزشی ویژۀ کودکان و نوجوانان در حوزههای سوادرسانهای،سوادارتباطی، اوریگامی و فلسفه برای کودکان پرداخته و همچنین به برگزاری مستمر کلاسهای «سواد رسانهای» و «آموزش کامپیوتر» در سطح مدارس اشتغال دارد.
کابینا چه اهدافی را دنبال می کند:
طراحی این کارگاه- اردو در درجه اول بر پایه اصول و مبانی نظریههای یادگیری و رشد در روانشناسی، در درجۀ دوم بر مبنای آموزش مفاهیم سواد رسانهای و در درجه بعدی در جهت بهکارگیری ابزارهای رسانهای طراحی شد. دغدغۀ طراحان، این بود که بتوانند آموزشهای سواد رسانهای را بهصورت کاربردیشده و متناسب با سنین گوناگون بچهها و همراه با بازی و سرگرمی به آنها منتقل کنند.
آشنایی بچهها با مفهوم «پیام» و «رسانه» و ابزار-مفهوم «تبلیغات»، «خبر»، افزایش تفکر انتقادی آنها برای تحلیلهای دقیقتر پیامهای رسانهای، تقویت تفکر مراقبتی در آنها -که میدانیم در حوزه استفاده از رسانهها و بهخصوص رسانههای اجتماعی اهمیت زیادی دارد- و البته سرگرمآموزی (آموزش در حین سرگرمی) از اهداف اصلی این کارگاه-اردو بود. البته اهداف فرعی دیگری هم در این میان وجود داشت: تجربه کارآفرینی، تقویت روحیه همکاری و مشارکت گروهی، افزایش حس دوستی و کمک به دیگران، افزایش دقت و توجه، تقویت مهارت حلمسئله، افزایش مهارت مدیریت بحران و تجربه مواجهه با بحران، افزایش هماهنگی ذهن و بدن، طبیعتآموزی و تجربه لذت اکتشاف از دیگر اهداف این طرح بود.
نحوه اجرای کارگاههای سواد رسانهای:
این کارگاه در دو سطح برگزار میشود:
-یک سطح مخصوص والدین که به تفکیک شامل مادران، پدران است
-کارگاه مشترک پدران و مادران
-و یک سطح هم مخصوص کودکان و نوجوانان که آن هم با تفکیک دو گروه سنی کودک و نوجوان برگزار می شود.
کارگاه ویژه کودکان و نوجوان در حوزه دانش کاری میکند تا بچهها با مفاهیمی مثل رسانه، پیام، خبر و خبرگزاری آشنا شوند. در حوزه ادراک برنامهای نیز تلاش می شود تا بچهها بتوانند توانایی رسانهها را در انتقال پیام مطلوبشان درک کنند و کار تبلیغات و خبر را در انتقال پیام متوجه شوند و روی آن فکر کنند.
در کنار اینها، در حوزه مهارتافزایی هم تلاش می شود تا بچهها توانایی تولید تبلیغ و تولید خبر را کسب کنند.
شیوه کار در اردوهای کابینا(اردوگاه شهید هاشمی نژاد):
شیوه کار در این اردو به این صورت بود که با ورود هر گروه از خانوادهها و فراخواندهشدن بچهها به کارگاه-اردو، در ابتدا بچهها به دو گروه سنی کودک و نوجوان تقسیم می شدند.
بچههای ۷ تا ۱۱ ساله از بچههای ۱۲ تا ۱۵ ساله تفکیک و در گروه کودکان قرار میگرفتند.
اولین جلسه کارگاه- اردوی کارسا برای کودکان ۷ تا ۱۱ ساله در فضای جنگلی اردوگاه برگزار شد. داستانی برای بچهها تعریف میشد و بچهها خودشان را بین دو شهر باستانی با نامهای رساکوه و نهاکوه تصور میکردند. آنها باید فکر میکردند که در آن روزگار و با استفاده از وسائلی که در اختیار داشتند، چطور میتوانند به ساکنان شهر دیگر خبری را بدهند یا از آنها خبری را دریافت کنند. اما در جلسه دوم که فردای آن روز بود، بچهها به شهرهای امروزی آمده بودند و حالا میبایست قصههای روز قبل و اتفاقاتش را روایت میکردند و بعد همراه با مسیر قصه، به سمت تبلیغ و جذب مخاطب میرفتند.اما نوجوانان ۱۲ تا ۱۵ ساله در بدو ورود در دو گروه «رسانامه» و «رمزنامه» گروهبندی میشدند.
داستان آنها که توسط تسهیلگران روایت میشد، بهصورت یک داستان-بازی شبیه به یک بازی رایانهای طراحی شده بود. آنها میبایست در پی خنثیسازی بمبی میرفتند که در فضای اردوگاه فعال شده بود. یک گروه باید بمب را خنثی میکردند و گروه دیگر فضای رسانهای ماجرا را مدیریت میکرد و باید اخبار ماجرا را روایت میکرد و این ماجرا در یک بازه ۱۰ روزه و برای سه گروه از بچهها که هر یک سه روز در اردوگاه مهمان بودند، تکرار میشد.
کسب افتخارات:
روایت آنچه که در اردوگاه شهید هاشمینژاد بهشهر در زمینه آموزش سواد رسانهای به کودکان و نوجوانان اتفاق افتاده بود در قالب یک مقاله علمی، در آبانماه ۱۳۹۵ کسب مقام دوم را در بخش تجربی-کاربردی همایش ملی سواد رسانهای و مسئولیت اجتماعی برای هسته اولیه کابینا بهدنبال داشت.
سال بعد و در اردیبهشت ماه ۱۳۹۶، این مقاله در جشنواره ملی «ایدههای برتر در حوزه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی» که در دانشگاه محقق اردبیلی برگزار میشد نیز جایزه ایده برتر را دریافت کرد. در این سال، کتاب «کارسا مسیر» نیز در قالب یکی از دستاوردهای علمی همایش ملی سواد رسانهای، مسئولیت اجتماعی و فضای مجازی منتشر شد.
این موفقیتها، گروه طراح «کارسا مسیر» را دلگرم و امیدوار کرد تا با ادامهدادن راهی که شروع کرده بودند، فعالیتهای خود را در قالبی منسجمتر دنبال کنند و این تبدیل به پایه اولیه شکلگیری مؤسسهای تحت عنوان کابینا (کانون بچههای نواندیش) شد.
نظرات