به گزارش شفقنا، دکتر افسر افشار نادری، جامعه شناس در پاسخ به این سوال که در ارتباط با موضوع قتل رومینای اشرفی چقدر لزوم تصویب لایحه منع خشونت علیه زنان و کودکان که چندین سال در رفت و برگشت بین مجلس و دولت است احساس می شود؟
گفت: من فکر نمی کنم کمتر کسی در کشور ما حتی کسانی که بسیار متعصب هستند نسبت به تصویب این لایحه اعتراضی داشته باشند. متاسفانه در جامعه ما برخی کسانی که تصمیم گیرنده هستند به اینکه چه چیزی در جامعه ما مصلحت است، فکر نمی کنند و به این می اندیشند که چه چیزی منافع ما را حفظ خواهد کرد و بر آن مبنا ضرورت ها را تصمیم گیری می کنند.
به نظر من هیچ کسی به عنوان یک انسان مخالفتی با تصویب قانونی ضد خشونت ندارد. مگر این قانون بر خلاف ایدئولوژی و مسائل ارزشی و انسانی ما است؟! در هیچ جامعه و هیچ دین و اخلاقی هیچ ایدئولوژی نمی گوید که به خشونت غیر قانونی و غلط متوسل شوید و نوعی از بشر را به شکلی اینچنین فجیع به قتل برسانید.
لایحه منع خشونت علیه زنان و کودکان باید سرلوحه کاری مجلس جدید قرار بگیرد
باید پرسید چه کسانی با سرکوب خشونت در جامعه مخالف هستند؟
وی افزود: دین ما بر این مساله تاکید می کند که باید با رافت و مهربانی با انسان ها رفتار کرد، پس نمی توان تضادی بین محکوم کردن خشونت در جامعه با ایدئولوژی حاکم پیدا کرد. اینجا باید پرسید چه کسانی با سرکوب خشونت در جامعه مخالف هستند؟ آیا واقعا می توان گفت که این افراد دین دار و اخلاق مدار هستند؟ این مسائل باید برای مردم روشن شود چون ما وقتی نمایندگانی را به مجلس می فرستیم از آنها خواسته هایی داریم.
به نظر من این موضوع در بدو ورود نمایندگان به مجلس باید سرلوحه کاری آنان قرار بگیرد و رسانه ها به این نکته توجه کنند که مجلس خواسته چه کسانی را برآورده می کند؟ در ماجرای قتل رومینا، مساله فقط شخص رومینا نیست، مساله تفکری است که در برخی خانواده ها جا افتاده است. این تفکر اشتباهی است که فکر می کند یک نوع نسبت به گونه ای دیگر برتر است و می تواند هر کاری که دلش خواست بکند و نوع دیگر در جامعه پست تر به حساب می آید و باید هر حرکت او در جامعه با مخالفت روبرو شود و با او برخوردی آمیخته با خشونت دارند.
دکتر نادری در مورد نقش قانون و فرهنگ سازی اظهار داشت: هر دو اهمیت دارند، هم قانون است و هم هنجار که هر دو قانون هستند. هنجار در فرهنگ معنی پیدا می کند و قانون در مقررات معنی پیدا می کند. پدر رومینا نیز قربانی هست. مسلما فقدان آموزش و قوانین در جامعه مسبب هستند.
این پسر نیز چه بسا تحت تاثیر آموزه های غلطی قرار گرفته است که از کودکی با آنها بزرگ شده است. چرا نباید زن ها نیز نقش محوری داشته باشند؟ چه کسی این پدر را تربیت کرده است؟ مادری که چنین تفکراتی را به او منتقل کرده است آیا مقصر نیست؟ باید به این زنجیره برگردیم زنجیره ای از تفکراتی که به نسل بعدی منتقل می شود و باعث رخ دادن چنین فجایعی در جامعه می شوند.
دکتر نادری در مورد اینکه آیا می توان امیدوار بود که این اتفاق پیامد مثبت بزرگتری یعنی تصویب قانون منع خشونت علیه زنان و کودکان را به همراه داشته باشد؟
گفت: هر اتفاقی که رخ می دهد باید عبرتی برای جامعه باشد و جامعه حساسیت نشان بدهد و از وقایع تلخ بعدی جلوگیری کند. بی تفاوت از کنار این قتل ها گذشتن درست نیست. این قتل ها در تاریخ و فرهنگ ما ثبت می شود. رسانه های غربی امروز در مورد قتل رومینا چه نوشته اند؟ بخش هایی از فرهنگ ما تا زمانی که اصلاح نشود امکان رخ داد مجدد آن وجود دارد. باید جلوگیری شود و تذکر داده شود. بسیاری از خانواده ها فقط به دلیل عدم وجود آموزش مسائل جنسی از هم گسسته می شوند. چطور می توان کاری اجتماعی در جامعه انجام شود ولی در خصوص آن آموزش نداشته باشیم؟ همه این موارد باید به عنوان یک سوال مطرح شود و در سرلوحه کاری نمایندگان قرار بگیرد.
نظرات